Stinas inblick i branschen gav mersmak

Efter tre år på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet kände 19-åriga Stina Andersson att hon kunde behöva lite tid att slappna av och ta igen sig efter allt plugg. Men efter ett halvår utomlands började hon känna att hon behövde mer stimulans.

På väg hem till Sverige igen dök annonser om Tekniksprånget upp på Facebook. Stina mindes samtidigt att en lärare tipsat om praktikprogrammet som vänder sig till ungdomar som gått ut gymnasiet och som vill testa på att arbeta med teknik. Hon skrev ihop en ansökan och skickade iväg till några intressanta arbetsgivare, bland annat till oss på Växjö Energi.

Den 14 februari var allt klart och Stina satte sin fot hos oss. Nu fyra månader senare, när praktikperioden är över, konstaterar hon att hon är mycket nöjd med sitt val.

Det har varit jättekul att arbeta på Växjö Energi. Jag har fått arbeta med verktyg på ett helt annat sätt än jag gjort tidigare, förutom i träslöjden i 7e klass, berättar Stina.

Under sin praktik har Stina fått testa många olika arbetsområden, allt från elnät till bredband. Men under den mesta tiden har hon arbetat tillsammans med "Bosse" som arbetar som underhållstekniker på avdelningen för elunderhåll på Sandviksverket som är Växjö Energis kraftvärmeanläggning där vi producerar el, fjärrvärme och fjärrkyla. 

Vi har kopplat och rivit kablar, monterat doseringspumpar för kemikalier och mycket mer. Vi har fått arbetsordrar om lite allt möjligt inne på verket som vi arbetat efter.

Miljöfokus

Stina har sedan tidigare ett stort intresse för miljö och det har hon även fått arbeta med hos oss.

Miljö är överlag högt prioriterat på Växjö Energi och man pratar väldigt mycket om det. I kontrollrummet finns en skärm bara för miljövärdena och om något av värdena skulle vara för höga går det direkt ett larm.

Något som Stina uppskattat särskilt mycket är sammanhållningen och samarbetet på arbetsplatsen.

På ett kraftvärmeverk är det mycket som måste fungera. De som jobbar här ser vad som behöver göras och de hjälps verkligen åt. Ofta behöver de inte prata med varandra utan vet ändå hur de kan hjälpa till.

Stina menar att hon har lärt sig att tänka praktiskt och i flera steg. Åtminstone försöker hon tänka i flera steg. Hon har dessutom lärt sig väldigt mycket om kraftvärmeprocessen, som hon inte hade en aning om tidigare.

Stina beskriver kraftvärmeverket som fruktansvärt stort och mäktigt och även om hon spenderat fyra månader i verket hittar hon fortfarande nya vägar.

Karriärplaner

Innan sin praktik hos oss var Stina lite velig kring vad hon ville utbilda sig inom, men nu känner hon sig säker.

Jag har sökt till lite olika civilingenjörsutbildningar med miljöfokus. I mitten av juli får jag svar.

Slutligen vill Stina tipsa andra om att ta chansen att medverka i Tekniksprånget.

Det är jättebra att komma in i den bransch som man vill arbeta inom, för att få veta hur det fungerar i verkligheten. Det man dessutom alltid ska komma ihåg är att det finns många vägar att gå och att man inte behöver oroa sig, det löser sig alltid! 

Vi tackar Stina för sin tid hos oss på Växjö Energi och önskar henne lycka till med karriären. Har vi tur kanske hon kommer tillbaka till oss efter utbildningen.