Minska ditt matsvinn

Köper du mer mat än vad du gör av med? Dietisten Johanna Edberg tipsar om hur du kan minska ditt matsvinn - för en mer hållbar vardag.

I Sverige slängs det cirka 19 kilo ätbar mat per person och år och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Mat som slängs helt i onödan! Anledningen till att så mycket mat kastas är för att vi idag köper mer mat än vad vi äter och inte tar tillvara på resterna. 

Men genom att minska på matsvinnet kan vi spara både på miljön och plånboken och få en mer hållbar vardag. Ett hushåll kan till exempel spara minst 3000 – 6000 kronor per år bara genom att minska matsvinnet. Med små medel kan vi alla göra en insats - och i kraften som ligger i det vi kan uträtta tillsammans kan vi göra stor skillnad!

Här ger Johanna Edberg, legitimerad dietist sina fem bästa tips på hur du kan minska ditt matsvinn:

  • Planera dina måltider och inköp och handla inte mer än vad du hinner använda innan det blir dåligt.
  • Laga mat på rester! Riv ner överbliven kokt potatis i pajdegen, laga en god pyttipanna på lite kylskåpsrens eller hacka ner grönsaker dom börjar bli för gamla till en god gryta.
  • Skadad frukt och grönt går oftast att rädda om du skär bort den skadade delen.
  • Pimpa matlådan med fräscha tillbehör så som rostade fröer och säsongens frukt och grönsaker.
  • Använd dina sinnen – titta, lukta och smaka. Mycket mat slängs i onödan för att det har passerat bäst före-datumet.


Källa: Livsmedelsverket