Åsaliden - det miljösmarta huset

För oss på Växjö Energi känns det självklart att Växjö som Europas grönaste stad ska ligga i framkant även när det gäller miljösmart boende. Det var en av anledningarna till att vi tillsammans med Miljösmarta hus i Småland startade det unika projektet Åsaliden.

I dag finns det innovativa energilösningar och teknik som på allvar gör det möjligt att leva miljösmart i ett funktionellt och vackert hem. I Åsaliden samlade vi all den kunskapen i ett och samma hus. Ett hem byggt för familjeliv med livskvalitet.

Våren 2013 flyttade familjen Provencher in i Åsaliden. Jeanette och Ryan med barnen Lily, Iris och Viola blev våra testpiloter. Efter två år har familjen flyttat ut och vi tackar dem för en spännande och lärorik tid.

 

Det som slog oss från första början var att miljötänket genomsyrar hela huset och projektet – från materialval och byggnadssätt till hur vi lever med så liten miljöpåverkan som möjligt, berättar Jeanette.

Solkraft

Hjärtat i den miljösmarta energiförsörjningen sitter på taket. Hela 40 kvadratmeter solfångare ger, mellan april till september, mer energi än vad som behövs till uppvärmning och varmvatten. Överskottet pumpas tillbaka till fjärrvärmenätet. Dessutom bidrar 34 kvadratmeter toppmoderna solceller till en stor del av husets elbehov. 

Under sommarhalvåret producerar solcellerna även ett överskott av el som slussas tillbaka till elnätet. Huset tar inte bara tillvara solenergin. Åsaliden är dessutom extremt energisnålt tack vare en rad smarta lösningar.

Bland annat värms diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare upp med hjälp av fjärrvärmen. Och den vattenmantlade kaminen i vardagsrummet är integrerad i värmesystemet och bidrar både till ökad mysfaktor och som ett bra komplement vid uppvärmningen av huset.

Det går ju att bo här utan att märka av tekniken. I början tittade vi på displayen så fort solen var framme för att se vad som hände, men nu vet vi att tekniken sköter sig själv, säger Jeanette.

Full kontroll över temperatur och ventilation

Via en display med pekskärm kan temperaturen ställas i varje enskilt rum, det går även att reglera belysningen i delar av huset och sätta timer för när lamporna ska tändas och släckas. På displayen finns information om hur mycket el och värme huset producerar och gör av med i realtid.

Åsaliden har dessutom ett intelligent ventilationssystem som anpassar sig efter hur många som vistas i huset, där luften som tas in värms upp av luften som är på väg ut. Men trots all miljösmart teknik är vardagslivet i Åsaliden inte särskilt annorlunda jämfört med livet i en vanlig villa.

De största fördelarna finns på energisidan. Åsalidens driftskostnad ligger närmare noll tack vare att vi har solfångare och solceller på taket, säger Ryan.